Analiza vode – kako poteka

Dejstvo je, da trdoto vode povzročajo raztopljene mineralne snovi. Sama trdota tovrstne tekočine pa je sestavljena iz začasne trdote in trajne trdote oziroma iz karbonatne in nekarbonatne trdote. V pitni vodi so torej raztopljene najrazličnejše snovi. Njihova količina je odvisna od zlasti od področja, kjer voda izvira pa tudi od same kemične sestave podlage, preko katere voda teče.

Potrebna je tudi analiza vode. In kako poteka merjenje analize trdote vode? Merimo jo lahko na več različnih načinov. Najpogostejši je nedvomno titracija. Pri njej v vzorec vode dodamo nekaj kapljic indikatorja, na primer metiloranža. Titrira pa se s standardno raztopino, vse dokler ne pride do spremembe barve. Nato analiza vode zahteva odčitavanje volumna porabe.

Pri omenjeni metodi, ki jo uporablja analiza vode, se dejansko meri alkalnost vode. To v poenostavitvi v celoti pripišemo vsebnosti kalcijevega hidrogenkarbonata. Slednji pa je glavni razlog, da je voda rahlo bazična oziroma alkalna.

Podjetja, ki vam omogočajo storitev analiza vode

Sicer pa je analiza vode pri vas doma lahko opravljena pod strokovnim okriljem. Kar nekaj podjetij vam med drugim ponuja tudi analizo vode. Na podlagi analize nato svetujejo glede izbire ustreznega vodnega filtra oziroma tehnologije filtracije. Po montaži pa se ponovno preveri analiza vode oziroma kakovost prečiščene vode.

Nekatera podjetja imajo tudi povsem lasten laboratorij za analizo vode, univerzitetno šolan ter strokovni kader, opravljena dodatna izobraževanja. Sodelujejo na področju voda, in sicer z različnimi fakultetami in drugimi organizacijami. Analizo vode oziroma strokovno oceno o kakovosti vaše vode vam torej lahko poda tudi tehnično opremljena ter strokovno usposobljena oseba.

Hitri test za testiranje prisotnosti bakterij v pitni vodi

Sicer pa so vam na trgu na voljo najrazličnejši učinkoviti pripomočki, ki vam na primer pomagajo v le nekaj minutah razkriti, kako kakovostna je vaša voda. Na voljo je na primer hitri 15-minutni test za testiranje prisotnosti bakterij v pitni vodi.

Tovrstni hitri test vključuje vse, kar potrebujete za preprosto detekcijo bakterij v določeni koncentraciji.