Kakšen žar je najustreznejši za vas

Žar je pravzaprav dovolj preprosto izbrati, a morate pred izbiro vedeti vsaj nekaj osnovnih informacij. V prvi vrsti takšno napravo izbirate predvsem glede na to, katero peko boste najpogosteje pripravljali. Če obožujete ražnjiče, čevapčiče, kose piščanca ter zelenjavo, bo manjši plinski žar ali žar na oglje povsem zadostil vašim potrebam in željam.

Če pa boste žar uporabljali v gurmanske namene ter na njem pripravljali številne raznovrstne jedi, potrebujete nekoliko večjo napravo, ki vključuje vsaj dva gorilnika. Takšna velikost namreč omogoča različne oblike peke – indirektno, direktno, peko precej velikih kosov mesa, ne nazadnje tudi veliko mero eksperimentiranja.

Vrste žarov glede na velikost in glede na kurivo

Na trgu so vam na voljo številne vrste žarov. Te se med seboj zlasti ločijo glede na velikost pa tudi glede na vrsto kuriva. Izbirate lahko med žari na oglje, žari na plin, na elektriko, med keramičnimi žari ali smokerji.

Najbolj priljubljena vrsta žara je zagotovo žar na oglje. So osnovna oprema prav vsakega piknika. Za gorivo lahko uporabite oglje, brikete, les za žar. Prav vsako omenjeno gorivo se ponaša s svojimi prednostmi. Izbrati pa je treba tistega, ki povsem ustreza vaši peki.

Kaj so smoker žari

Posebna vrsta žarov so smokerji. Če ste že kdaj jedli izjemno okusna ter mehka svinjska rebra, so bila zagotovo pečena na smokerju. To je posebna vrsta specializiranega žara za dimljenje in zmore vzdrževati konstantno nizke temperature. To pomeni, da na njem lahko meso pečete 10 in celo več ur pri temperaturi od 90 do 110 stopinj Celzija.

Praviloma je vsak smoker sestavljen iz treh delov. Za vir toplote služi spodnji del, kamor se vstavijo briketi ali pa oglje. Nad spodnjim delom je posoda z vodo, ki regulira samo toploto. Nad posodo z vodo sta rešetka za meso ter komora za dimljenje. Če ste torej v peko pripravljeni vložiti veliko svojega dragocenega časa, je odlična izbira smoker žar.